Çankırı’da Sağlık turizmi için adeta bir ilke imza atıldı. Yapılan proje ile KOAH Hastalarının tedavileri hedefleniyor.
Çankırı Valiliği Toplantı Salonu’nda düzenlenen imza ve protokol töreni düzenlendi. Düzenlenen imza töreninde Daha Güçlü Bir Nefes Projesi’nin tanıtımı yapılırken projenin faydalarından da bahsedildi.
Çankırı Protokolü’nün bir araya geldiği toplantıda hayata geçecek olan projede paydaşlar, Çankırı Valiliği, Çankırı Belediye Başkanlığı, Çankırı Karatekin Üniversitesi, Çankırı Özel Karatekin Hastanesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Gençlik Spor Müdürlüğü yer aldı.
Vali Taşolar,”İlk adımını atmanın mutluluğunu ve kendi adıma gururunu yaşıyorum”
Çankırı Valisi M. Fırat Taşolar, “Şunu ifade ederek sözlerimi başlamak isterim. Çankırı olarak çok önemli bir hayalimizin, Çankırı’yı çok ciddi bir hayalim, ilk adımını atmanın mutluluğunu ve kendi adıma gururunu yaşıyorum. Hakikaten yıllardan beridir sürdürülen ama son yıllarda hakikaten ciddi manada katma değer ve inme sağlanan, yeraltı turist şehrimiz ve yeraltı turist şehrine bağlı turizmin farklı versiyonlarının ilimiz anlamında gelişmesi ve katma değer sağlaması adına etkilendirdiğimiz hususlardan bir tanesi de sağlık turizmiydi. Bu anlamda sizleri bu konuda paydaşlarımızla birlikte bilgilendirmek istedik. Bu anlamda hakikaten Çankırı’da belediye başkanlığımız, üniversitemiz, sağlık müdürlüğümüz Yeşilay Genel Merkez bu anlamda bize çok ciddi bir kıymet verdi. Her ne kadar burada olmasalarda elimizin çok kıymetli siyasi iradesinin temsilcileri hep beraber bir araya gelerek düşünerek konuşarak şuana kadar düşündüğümüz bir fikri olgunlaştırmış olarak karşınızdayız.” dedi.
Yeşilay Çankırı Şube Başkanı İsmail Özcan, “Mağara içerisinde KOAH hastalarının tuz ortamındaki havaya maruz kalmaları ve etkin zaman geçirmeleri sağlanacaktır. Daha güçlü bir nefes projesi katılımcılar tarafından tamamen ücretsiz olup bu program iki farklı grupla uygulanacaktır. İlk grup programı 24 Eylül 8 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olup ikinci grupta Kasım ayı başlangıcı gibi planlanmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
Belediye Başkanı Hakkı Esen” Yan yana gelip de hep beraber somut attığımız ilk adım”
Çankırı Belediye Başkanı İsmail Hakkı Esen,”İnanın yüzde 100 ortak düşünceye sahip olduğumuz bir tane konu vardı, sağlık turizmi Çankırı için. Çankırı mağaramız için sağlık turizmiydi. Bunu zaman zaman sosyal medyadan, zaman zaman Çankırı’da ne yapabiliriz, çocuklarda, yetişkinlerde, STK’larda, ziyaretçilerimizde böyle bir anket veya proje beklentimiz olduğu zaman hepsinin ortak aklı, ortak fikri sağlık turizmi. Tabi geçmiş dönemlerde de bununla ilgili bir takım adımlar atıldı. Bunu azımsayamayız, küçümseyemeyiz ama. Milli sporcularımızla burada efor testi yapıldı öncesinde ve sonrasında. Bunların analizleri yapıldı. Birtakım akademik girişimler yapıldı. Tuzun farkındalığı, Çankırı’nın tuzunun farkındalığı anlatıldı. Kıymeti, değeri, mineral açısından ne gibi farklılıklar var, bunlar Ama bugüne kadar bu şekilde yan yana gelip de hep beraber somut attığımız ilk adım diyebilirim.” şeklinde konuştu.
Çankırı Özel Karatekin Hastanesi Genel Müdürü Taha Kurtça, “Bu projede bulunmaktan memnunuz ve inşallah hem şehrimizin tanıtında ekonomisine, turizmine ve bir ayağı olan sağlık turizmine de katkıları olmasını temenni ediyoruz. Bütün paydaşlarımıza da şimdiden proje içerisinde başarılar diliyoruz. Gelen hastalarımıza da gelecek olan hastalarımıza da Allah’tan şimdiden şifalarını diliyoruz. İnşallah proje sonunda güzel neticeler elde ederek şehrimize bir faaliyet daha kazandırmış olacağız.” dedi.
Çankırı Tuz Rehabilitasyon Derneği Başkanı Önder İzmirlioğlu, “2018’de bu tarafa içinde bulunduğumuz hekim camiası’ıyla istişare, iletişim halinde Türkiye’de, dünyada, daha çok Orta Avrupa, Doğu Avrupa’da teşekkül etmiş bu konuyu. Elimizden geldiği kadar yayın olarak, irtibatları olarak, resmi mercilerimize arz etmek yoluyla, bir sivil toplum bilinciyle takip etmeye çalıştık. Çalışmaya destek verecek herkesten beraber bu konuyu sağlıklı hastalarımıza şifa olacak şekilde işletelim. Cenabı Allah’tan da şifalar dileyelim. Tekrar söylüyoruz Çankırı, yer altı tuz şehri solunum yolu hastalıklarının kaplıcasıdır. Bunu da ispat, taktik mevkine geleceği günler yaklaştı. Ümit ediyorum. Çok mutluyum bu anlamda.” ifadelerine yer verdi.
Gıda Mühendisi Öğretim Üyesi Doç Dr. Hüdayi Ercoşkun, “Çankırı tuz madenleri 5000 yıllık tarihiyle önemli bir tuzun materyali ancak, Çankırı tuz madenleri dünyada eşine az rastlanır saflıkta bir tuza sahip.Adeta madenden çıkan tuzun olduğu haliyle gıda olarak tüketilebileceği kadar gıda güvenliği risklerini barındırmayan ari, saf, temiz bir tuz.” şeklinde konuştu.
Düzenlenen programa ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi’nin katılmaması dikkat çekti.
Yapılan konuşmalar sonrasında katılımcı paydaşlar arasında protokol anlaşması imzalandıktan sonra program sona erdi.


