- HAK-İŞ Çankırı İl Başkanı Osman Taş, 2025 yılı için net 22 bin 104 TL olarak belirlenen asgari ücretin, emekçilerin beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu ve ülkenin ekonomik gerçeklerine aykırı bir karar olduğunu ifade etti. Taş, sürecin çağın gerisinde kalmış bir komisyon tarafından yönetildiğini ve bunun çalışanların haklarının adil bir şekilde korunmasını engellediğini söyledi. Başkan Osman Taş“Asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılarak, çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşayabilmesini sağlayacak bir düzenleme yapılmasının gerekliliğine inanıyoruz” şeklinde sözlerine yer verdi.
“ADİL VE GERÇEKÇİ TESPİT YAPILAMIYOR, MAALESEF HER YIL DAĞ FARE DOĞUMAKTADIR”
Her Aralık ayında bir tiyatro sergilediğini söyleyen Osman Taş“Asgari ücret, çalışanların önemli bir kısmını ilgilendiren bir konudur ve 2025 yılı için net 22 bin 104 TL olarak belirlenmiştir. Ancak belirlenen rakam, ülkemizin gerçeklerini dikkate almayan ve emekçilerin beklentilerini karşılamaktan çok uzak bir seviyededir. Her yıl Aralık ayında maalesef bir tiyatro ile karşı karşıya kalmaya devam ediyoruz. İşçilerin tamamının temsil edilmediği antidemokratik bir komisyon ile bu süreç yürütülmektedir. Komisyon, katılımcı bir anlayışla tasarlanmadığı için adil ve gerçekçi bir tespit yapılamıyor ve maalesef her yıl dağ fare doğurmaktadır” dedi.
“2025 YILI İÇİN AÇIKLANAN RAKAM ÇALIŞANLARI EKONOMİK OLARAK DERİNDEN ETKİLEYECEKTİR”
Asgari ücretin Türkiye’de bir geçim ücreti olarak uygulandığını vurgulayarak, bu durumun çalışanlar üzerinde ciddi ekonomik etkiler yarattığını belirten Osman Taş“Asgari ücret, ücretlerin minimum düzeyini belirleme aracı olarak uygulandığında belirlenen rakamlar normal görünebilir. Ancak ülkemizde çalışanların yarısı asgari ücretle çalışıyor. Bu nedenle, asgari ücret ülkemizde bir geçim ücreti haline gelmiştir. Son yıllarda asgari ücret tespit edilirken, gerçekleşen enflasyonun altında bir rakam belirlenmemişken, 2025 yılı için açıklanan rakamın gerçekleşen enflasyonun altında kalması çalışanları ekonomik olarak derinden etkileyecektir. Ayrıca bu durum toplu sözleşme düzenini de olumsuz etkileyecektir” diye kaydetti
“MEVCUT ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU ÇAĞIN GERİSİNDE KALMIŞ BİR YAPIYA SAHİPTİR”
Gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çeken Taş, “Ülkemizde ücretli kesimin milli gelirden aldığı pay her yıl erimeye devam ederken ve gelir dağılımı adaletsizliği artarken, çalışanları enflasyonun sebebi olarak görmek ve ekonomik verilerin çalışanlar üzerinden düzeleceğini beklemek kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. HAK-İŞ olarak, asgari ücret tespitinde her zaman vurgu yaptığımız sosyal diyalog temelli bir yaklaşımla, masada kalarak müzakereyi devam ettirmenin önemini tekrar belirtiyoruz. Ancak mevcut asgari ücret tespit komisyonu çoğulcu, katılımcı ve kapsayıcı olmaktan çok uzak, çağın gerisinde kalmış bir yapıya sahiptir. Bu yapının, tüm kesimlerin temsil edildiği katılımcı bir anlayışla yeniden tasarlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
“ASGARİ ÜCRETE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK YAPILARAK, ÇALIŞANLARIN AİLELERİYLE BİRLİKTE İNSANCA YAŞAYABİLMESİNİ SAĞLAYACAK DÜZENLEME GEREKLİDİR”
Son olarak Taş asgari ücretin ekonomik ve sosyal koşullarla uyumlu hale getirilmesi gerektiğini belirterek, “HAK-İŞ olarak belirlenen asgari ücretin günün ekonomik ve sosyal koşullarıyla uyumlu olmadığını düşünüyoruz. Asgari ücrete ilişkin köklü bir değişiklik yapılarak, çalışanların aileleriyle birlikte insanca yaşayabilmesini sağlayacak bir düzenleme yapılmasının gerekliliğine inanıyoruz. Bu düzenlemenin, hayat pahalılığına karşı tüm çalışanları korumasını ve toplu sözleşme düzenini bozmamasını talep ediyoruz.